A szobrászom a bölcsességfoga gyulladása miatt késett a munkával

Van egy szobrász ismerősöm, akitől már rengeteg alkotását vásároltam. Az elmúlt években sikerült jól összeismerkednünk, így már hajlandó nekem, személyre szabott szobrokat is alkotni. A pasival mindig részletesen megbeszéljük, hogy mi az, amire vágyok, és kitűzünk egy határidőt, amire elkészül a műalkotás. A művészem mindig nagyon pontos, sőt általában még hamarabb is elkészül.

A legutóbbi határidő tegnap járt le. Ha kisebb szoborról van szó, rendszerint a kedvenc kávézónkban szoktunk találkozni, beszélgetünk, majd áttérünk az üzletre, és átadja az alkotást. Tegnap is itt találkoztunk, azonban most csak beszélgetés volt, mivel Jácint, a művész nem készült el az alkotásával. Nagyon meglepődtem, az első gondolatom az volt, hogy már ebben az emberben sem lehet teljesen megbízni. Csalódást éreztem. Azonban a beszélgetésünk után ráébredtem, hogy jó oka volt a késére, hiszen bölcsességfog gyulladás kínozta.

Jácintnál először csak a fájó, duzzadt íny problémája jelentkezett, később azonban az arca bedagadt, a gyulladás pedig kiterjedt a füleire és a torkára is. Már a kezdeti tüneteknél el kellett volna mennie a fogorvoshoz, azonban mivel elmondása szerint retteg bármi beavatkozástól, próbálta házilag megoldani a gondot. Ez természetesen nem sikerült, így végül csak a fogorvosnál kötött ki.

A bölcsességfog gyulladás miatt, az orvos úgy döntött, hogy a fogat el kell távolítani Jácint szájából. Erre viszont szintén várnia kellett. A fogat gyulladásmentes állapotban kell kihúzni, mivel a fogászatban használt helyi érzéstelenítők gyulladásos környezetben kevésbé tudják kifejteni hatásukat, nem lesz fájdalommentes a beavatkozás. Emiatt először gyógyszeres kezelésre volt szükség, Jácint antibiotikumot és fájdalomcsillapítókat kapott. Az akut gyulladás elmúltával, nyugalmi állapotban kisebb törődés mellett eltávolította az orvos a problémás fogat.

A foghúzás hagyományos módon történt, mivel a fog teljesen ki volt nőve. Abban az esetben, ha ez nem így lett volna, sebészi fogeltávolítás várt volna Jácintra. Szerencsére ezt megúszta, így a foghúzás után csak néhány napig volt érzékeny az eltávolított bölcsességfog helye.

Jácint ismét elkezdett dolgozni. Ígérete szerint néhány nap és megkapom a szobromat. Nem sietettem, örülök, hogy jobban van. Nekem is voltak problémáim a bölcsességfogammal, szuvasodás miatt többször is begyulladt, így tudom, hogy nem milyen fájdalommal jár ez. Tehát együttérzek Jácinttal.