Fénnyel “festettem” a nyáron

Festőnek tanulok, de mindig érdekeltek az egyéb részterületek is. Azok is, melyek maximum távolról kapcsolódnak. Ami engem érdekel, tudom, nagyon elvont – így is gondoltam mindig. Tudtam, hogy valami gyakorlatiassabat megismerni a hasznomra válna, mert a művészet olyasmi, ami elvonja a figyelmet a köznapibb dolgokról. Márpedig nem lehet az álmokba temetkezni, csakis.

Így kezdett érdekelni a diákmunka! És valami olyat akartam, ami részben tényleg kapcsolódik hozzám, a magam kis világához, ugyanakkor pénzt lehet keresni vele. Tehát a tettek mezejére lépek. A TopiWork Iskolaszövetkezetet ajánlotta mindenki, akivel beszéltem, a főiskola legelején már. Mert ők nem csak egyszerű diákmunka szervező iroda, komolyabbak is annál. Komplett karriereket indítottak már be, de mások szerint a választék az, ami megítélésük alapján kezdettől nekem kellett. Mert nyilván látták rajtam, nem tudom pontosan, hogy mit akarok, de itt lehet annyit válogatni, hogy megtaláljam végre… (Mindenki csak sztorizgatott róluk, kedélyesen)

Lett is egy jó kis kreatív munka. “Reklámanyag és dekoráció készítés” fázisa után fényreklámokat kellett telepítenem.

Azt írták, akár aktív, akár passzív a hallgatói jogviszonyunk, nyugodtan jelentkezzünk a diákmunkára. Sőt, azt írja a TopiWork oldala, hogy még 18 év alattiak is vállalhatnak náluk munkát, szülői beleegyezéssel. Szóval a feladataim közt voltak a dekorációs munka, a gyártói utómunka, és mindenféle csomagolási munkák még. Fárasztó volt egy kicsit, de jóleső fáradtság. Tényleg pont ezt akartam, mert ha művészeti pályán mozog az ember, marhára kielégítő kicsit kevesebb fantáziálással járó, de annál intenzívebb dolgot végezni. Ami kicsit fizikai is, de nem jobban, mint amit amúgy elbírok. Továbbá olyan terület, ahová másként nem nyertem volna betekintést. Egy profi, precíz valami.

A sztorim sokat mond el a Topiworkről, mert a többség amúgy műszaki munkákra megy hozzájuk jelentkezni, mert tekintélyes részük mérnökhallgató. A Topi nem csak az ő birodalmuk diákmunka tekintetében, de fontos szelete ez mindennek, amiről az ő szövetkezetük szól. És látjátok, közöm nincs az IT-hoz, a gépészethez, vagy ilyesmihez mégis alig kellett időt töltenem vele, és lett jó munkám. Lett olyan, ami szimpi volt és én is megfeleltem…

Volt egy kis standépítés, kisegítő munka, elsősorban a világító tábla szereléseknél, meg ilyesmik. Szerettem csinálni, főleg a rugalmas munkavégzés miatt.

Akik komolyabb dolgot, egzisztenciát szeretnének, azoknak sincs más dolguk, mint leülni az internet elé. Megadni az adataikat egy álláshirdetésnél és utána mindent csinál a Topi. Megkeresnek, ők interjúztatnak, tesztet is iratnak a dolog jellegétől függően, ha kell, aztán jelzik az adott cégnek, hogy érdekel minket a meghirdetett állásuk. Gondolom, ilyenkor minket ajánlanak. Ennyi. Az oldalon előre azt is leírják, milyen személyes adatainkra lesznek kíváncsiak. Nem marad kérdés a GYIK elolvasása után. Tényleg mindent csak a neten kell ma már csinálni, ami óriási időspórolás. Ilyen módokon nem csak pénzt kereshetünk, vagy a kreativitásunkat élhetjük ki, hanem tényleg megismerhetjük a céges munka világát, ami ebben az életkorban különösen hasznos.

Ahogy írtam, művészeti tagozatos vagyok. Nekem nem az a lényeg, mint a mérnökhallgatóknak, hogy lássak olyan céget belülről, amihez majd mennék szívesen, vagy szakgyakot igazoltassak le. Nekem az a fontos, hogy lássam, milyen opcióim maradnak, ha esetleg nem jönnek össze a festészeti, festői terveim. Mindenfélét ki akartam próbálni, és a Topi meg a diákmunka segítettek ebben!

Szűrhetünk akár a lakhelyünk szerint is pusztán, ha nekünk mindegy a meló, csak szeretnénk már valamit, és tényleg, mint mondtam már érettségi előtt elkezdhetjük. Csak a tanulói jogviszony a fontos, mert sok cégnek így éri meg az állami szabályozás és lehetőségek miatt. A Topinak azt köszönheti főleg mindenki, hogy ezt észrevette és az egész során közben jár. Megvan mára mindenféle, széleskörű kapcsolatuk a cégekkel, amik nagyrészt mind hirdetnek náluk. A tanulás évei ennek hála többről szólhatnak, mint az iskolapad koptatásáról!…