Festészeti galéria renoválása

A barátaimmal van egy közös galériánk, ahol a saját alkotásainkat szoktuk kiállítani. No persze nem önimádásból, tényleg képzőművészettel foglalkozunk mindannyian, így ez az egyik munkahelyünk a főállásunk mellett. Nagyon sok csatát kellett megvívnunk azért, hogy ezt a rozoga épületet birtokba vehessük, és berendezzük a saját kiállításunkat. Szerencsére elég sok ember látogatja, így nem kell aggódnunk a forgalom miatt. A fenntartását az épületnek könnyen ki tudjuk fizetni, de persze ahhoz még fejlődnünk kell, hogy teljes egészében a festőművészetből élhessünk meg.

Mindannyian tisztában voltunk vele, hogy előbb- utóbb eljön annak az ideje, hogy felújítása kezdjünk. Néhány hónappal ezelőtt úgy gondoltuk, hogy ez a pillanat most érkezett el, így bele is vágtunk a munkálatokba. Sok olyan gyakorlati dologgal nem voltunk tisztában, amit nem ártott volna tudni. Ilyenek voltak többek között a nyílászárók is, de reméltük, hogy az interneten kapunk választ a kérdéseinkre. Így is lett szerencsére, találtunk egy olyan weboldalt, ahol nagyon sok hasznos infót lehet olvasni a műanyag ablakokkal kapcsolatban.

Egymás között felosztottuk, ki minek néz utána, így nekem jutottak a műanyag ablak profil méretek. Mivel halványlila gőzöm sem volt a témában semmiről, mindenképpen szerettem volna kicsit utánanézni a dolgoknak. Azt tudtam, hogy a jelenlegi rozzant, korhadt faablakok helyett szeretnénk korszerű műanyag darabokat. Ugyanis a kémiai eljárásoknak köszönhetően a műanyag sokkal strapabíróbb, mint a fa, ami természetes anyag révén bomlani kezd egy idő után. Kérdés volt, hogy a méreteket honnan tudom meg.

Aggódtam amiatt, hogy a régi ablakok helyére nem fog passzolni egy újabb darab az eltérő méretezés miatt. De az olvasottak után kicsit megnyugodtam, mert azt írták, hogy ennyi idő alatt, mint ami nagyjából eltelt a két ablaktípus gyártása között, nem sokat változtak a szabványméretek. Amennyi igen, azt némi ügyességgel és szakértelemmel korrigálni lehet. Az új nyílászázók cseréje előtt elengedhetetlen, hogy lemérjük, mégis mekkora méretű kell. Ezt úgy tudjuk megtenni pontosan, hogy ha egy kis részen kibontjuk az ablak körül a burkolatot, így megtudhatjuk, hogy mekkora az a rész, ami nem látszik. Ennek segítségével már könnyen és pontosabban ki lehet számolni a méreteket.

Ez akkor is hasznos, ha szeretnénk egy vállalattól árajánlatot kérni. Hiszen ha vannak pontos adataink, így ők is könnyebben tudják megsaccolni, hogy mégis mennyibe fog kerülni az egész. Az a kis kosz pedig, ami ezzel jár, abszolút megéri, hiszen végső soron úgyis a kicseréli az ember a nyílászáróit, így az esetleges csúfságok eltűnnek. Nagyon örülök, hogy megtaláltuk ezt az oldalt, és a segítségével gördülékenyebben tudott haladni a munka. Mindenkinek csak ajánlani tudom!