Napelemekből festményeket is lehet készíteni

Az egyetemen volt művészeti kommunikáció és művészettörténet órám is. Mind a két előadáshoz tartozott gyakorlat is. Az órák alkalmával, festészettel és különböző festők műveivel foglalkoztunk. Elemeztük és átbeszéltük őket. Persze a technikai részletekbe, mint például az ecsethasználat, nem mentünk bele. Inkább azt próbáltuk megfejteni, hogy a színek, a formák, az alakok, milyen tartalmi jelentéssel bírhatnak, milyen életszakaszban és milyen állapotban készíthette a festményt a festő. Ehhez természetesen nagyvonalakban ismernünk kellett a festők életét is, de szerencsére előre meg volt adva a félév anyaga. Szintén fontos belőlünk milyen hatást váltanak ki a képek és az is, hogy szubjektíven megítélve tetszik-e vagy sem. Érdekes volt, hogy ahányan voltunk, mindig annyi félét gondoltunk egy adott képről.

Olvastam egy cikket a minap, hogy Van Gogh Csillagos éj című festményét napelemek segítségével megelevenítették Hollandiában. Egy művész egy kerékpárutat napelemes kavicsokkal rakott ki, amik nappal feltöltődnek, este pedig világítanak, akárcsak a csillagok. A kanyargós úttal együttesen pedig Van Gogh festményét idézik.

Erről az jutott eszembe, hogy itthon is milyen szuper ötlet lenne, ha a Szépművészeti  Múzeum vagy mondjuk a Magyar Nemzeti Galéria környékén is lennének hasonló megoldások, napelemek működésével. Például egy terem, ahol csak napelemek segítségével világítanának lámpák, amik különböző festményeket elevenítenének meg. Persze tudom, hogy ezt nem lenne egyszerű kivitelezni, nagy tervezést igényelne. De biztos vagyok benne, hogy egy ilyen megoldástól bármelyik kisebb galéria látogatottságát fellendítené.

Talán a napelemek kiépítése okozná a legkisebb problémát, mert ma már szerencsére vannak napelem farmok Magyarországon, ráadásul, ahogy utána olvastam, az is kiderült számomra, hogy egyre több. Ami az én értelmezésemben azt jelenti, hogy egyre nagyobb az érdeklődés ezek iránt, és ez egy valóban működő és térhódító technológia.

Rákeresve a napelem farm Magyarországon kifejezésre, találtam egy honlapot és kicsit kutakodva egy bejegyzést is, ami napelem pályázatokról szólt. Elolvastam, mert érdekesnek találtam, hogy van ilyen lehetőség és még sosem hallottam róla, mert társasházban lakom, ezért nekem nincs szükségem napelemekre.

Egész jó ez a támogatás, mert rengeteg kiadással jár egy ilyen projekt megvalósítása. Ez a támogatás pedig három millió forintig nyújt segítséget, amit nem kell visszafizetni. Ez az összeg elég lehet akár egy teljes napelemes rendszer kiépítésére is.

De ez természetesen sok mindentől függ. Nem mindegy hogy hova, milyen célra, mekkora teljesítményű napelemekre van szükség és az sem, hogy mekkora terület áll rendelkezésre.

Ráadásul ez a fajta támogatás mindenre kiterjed, egészen a tervezéstől, a beszerzésen át, a teljes kiépítésig. A megrendelőnek tehát csak annyi a dolga, hogy megpályázza ezt a lehetőséget, minden mást elintéznek helyette.

A honlapon, amit találtam, lehetőség van árajánlatot kérni, ahol meg kell adni a személyes adatokat és az éves fogyasztás mértékét, mert ez alapján tudják kiszámolni, hogy milyen teljesítményű napelemekre van szükség. Ha pedig valaki pályázni szeretne, itt arra is van lehetőség, sőt még a pályázati anyag megírásában is segítenek. Ami szintén nagyon előnyös szerintem, mert egy pályázat elnyerése gyakorlatilag magától a pályázat minőségétől függ, egy ilyet elkészíteni pedig nem könnyű, főleg egy olyan ember számára, akinek nincs benne gyakorlata. Más szóval nagyon segítik a napelemfarmok kiépítését Magyarországon.

Viszont az fontos ebben az esetben, hogy erre a pályázatra, amit a napelemprojekt.hu oldalán találtam sem magánszemélyek, sem pedig nagy vállalatok nem pályázhatnak, csak középvállalkozások vagy annál kisebb méretű társaságok élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Úgyhogy, ha neked van esetleg egy galériád, akkor lesd meg az említett honlapot, mert szerintem rengeteg lehetőséget adhat egy ilyen befektetés.