Az érzés, amikor egy futártól könnyebb lesz az életed…

… az váratlan, és mámorító!

Nemrégiben kezdtem el gyakornokként dolgozni egy közepes méretű budapesti galériában. Arra számítottam, hogy majd rendezgethetem a képeket és kiállítás megnyitókon feltölthetem a pezsgőspoharakat. Esetleg megrendelhetem a szendvicseket az ilyen kivételes alkalmakra. Szívesen vettem volna, ha berendezhetem a kirakatokat és külön örömmel töltött volna el, ha egyszer én lehetek az, aki megtervezi a közelgő társasági eseményekre a meghívókat.

Sajnos azonban kiderült, hogy a munkám korántsem lesz ilyen izgalmas. Először is állandóan a postára járok, aztán felsöprök minden nap, leporolom a képek alatti leírásokat és megrendelem az újabb adag ivóvízkészletet az ivókútba. Hát nem valami izgalmas a történet.

A fordulat

Múlt héten azonban olyasmivel bízott meg a főnököm, ami túlszárnyalta az eddigi lehetőségeimet. Nem kell annyira izgalomba jönni, nem kaptam a művészethez közeli jellegű munkát, de egy kicsit felrázta a szürke hétköznapokat, bár először egy picit megilletődtem. A főnököm ugyanis megkért, hogy rendeljek új argon palackot a régi helyett, mert úgy véli, nemsokára kifogy az előző és nem akarja, hogy teljesen kiürüljön. Mi a szösz? Semmilyen támpontot nem adott, én pedig eddig még sosem foglalkoztam különböző gázpalackokkal. De az argon említése legalább annyiban felvillanyozott, hogy tudtam, bizonyos reklámcsöveket ezzel töltenek, hogy szép kékben pompázzon. Szakdolgozatomat a különböző reklámok modern művészeti megoldásaiból írtam. Végül is, lehetséges, hogy itt volt az ideje annak is, hogy némileg más jellegű háttértudással gazdagítsam a művészeti ismereteimet.

A palackfutár

Nem tudtam azonban, hogy argon szükséges a búvárkodáshoz is. Sosem búvárkodtam még, de lehetséges, hogy annak is eljön majd az ideje. Ezt az információt azon az oldalon találtam, ahonnan végül megrendeltem az argon palackot. Mivel nem kívántam tömegközlekedéssel átdöcögni a városon a hónom alatt cipelve a palackokat, kapóra jött, hogy ez a cég házhoz, jobban mondva galériához szállította a terméket.

A főnököm szereti a praktikus megoldásokat, nem is értem, hogy eddig miért nem ezt a lehetőséget választotta az argon palack cseréjére. Ha jól értesültem, eddig mindig vagy ő maga, vagy az egyik lábát lógató kolléga, alkalmazott ment el egy telephelyre autóval és így hozták el a palackokat. Érthetetlen számomra, hiszen a lehetőség, amit én találtam annyival kényelmesebb és praktikusabb! Azt nem tudhatom előre, hogy a gyakornoki időm alatt hányszor fordul még elő, hogy palackot kell cserélni, de én biztos, hogy tőlük rendelek majd legközelebb is és az utódomnak is meghagyom a telefonszámokat. Nagyon jó áron szállítanak és nem okozott számukra problémát a közeli határidő! Tényleg nagyon felkészültek. Ezt különben a főnöknek is említettem, aki nagyon örült annak, hogy pénzt spóroltam meg, de neki érthető módon sok mindennel van tele a feje, így azt hittem, hogy nem lesz elvárható, hogy megjegyezze a céget.

Meglepettségemre azonban olyan kellemesen szóba elegyedett a futárral, annyira jól elbeszélgettek a termékekről, hogy még az is lehet, hogy saját magának, otthonra is tőlük rendel majd. Nem lakik messze Pesttől, csak 10 kilométerre van a város határától és a futár felvilágosította, hogy Budapest 20 kilométeres körzetében végeznek házhoz szállítást. De otthonra nem argon palackra van szüksége, hanem a főzéshez használ gázpalackot (miket tudhat meg az ember a főnökéről egy ilyen incidensnek köszönhetően!), de azt is házhoz szállítják neki.

Annak pedig különösen örvendeztem, hogy az argon palackot nem nekem kellett beszerelni, hanem a kedves úriember még arra is szánt időt, hogy ezt megoldja nekünk. Így ezt a munkahelyi feladatot is sikerült egy kicsit érdekesebbé tenni, és tudom, hogy hosszú távon járultam hozzá a galéria működésének leegyszerűsítéséhez, praktikusabbá tételéhez.