Vízözön a galériában

Korábban már meséltem róla, hogy a barátaimmal létrehoztunk egy közös festészeti galériát. Bár már végeztünk rajta kisebb renoválásokat, azért sajnos egy elég régi, rozoga épületről van szó. Ez sajnos múlt hétvégén vissza is ütött, mert épp a legtöbb látogatót vonzó időszakban, csőtörés támadt. Hirtelen azt sem tudtuk, hogy mihez fogjunk, egyikőnk sem találkozott még ilyen típusú vészhelyzettel. Pár perc zavar után azt javasoltam a többieknek, hogy írjuk be a netes keresőbe, hogy vízszerelés azonnal. Erre szerencsére feldobott egy nagyon jó találatot, akik ilyen helyzetekben akár már egy órán belül ki tudnak jönni az eset helyszínére, hogy elhárítsák a bajt. Kicsit izgultunk, hogy addig se árasszuk el a szomszéd üzlethelyiségeket vagy a pincét, de erre szerencsére nem került sor.

A szerelők meglepően hamar kiértek és máris nekifogtak a probléma okának felderítésében. Egy ilyen helyzetben több dolog is szóba jöhet: lehetséges, hogy korrózió lépett fel a víz szállítására szolgáló csövekben, ami így idővel megrepedhet vagy akár ki is lyukadhat. Nagyon úgy tűnik, hogy nálunk is ez történt, így a szakemberek elzárták a vizet és nekiláttak a meghibásodott csődarab cseréjének.

Egyébként nem csak rozsda okozhat hasonló galibát, hanem sokszor a fagyás: a nem megfelelő szigetelés, a hibás víztelenítés vagy a nem elég mélyre ásott csövek sokszor végződik vízözönnel. Fizika órán még anno tanultuk is, hogy a jégnek nagyobb a térfogata, mint a víznek, így nulla fok alatt szétfeszíti a rendelkezésére álló csövet.

Na de miből is lehet rájönni, hogy csőtöréssel van dolgunk? Például, ha egy fal át van nedvesedve, lecsökken vagy egyenesen megszűnik a víznyomás, vagy esetleg megtelik a mérőakna.

És milyen egyéb problémákat okozhat azon kívül, hogy minden vizes lesz? Azt hiszem, hogy már mindannyian hallottunk elmérgesedett helyzetekről az eláztatott szomszédokkal, de bőven elég az is, ha felüti a fejét a penész a lakásunkban, ami csúnya egészségügyi gondokat okozhat. Nem csoda, hogy ilyen a vízszerelés azonnal szükséges.

Fontos, hogy tudjuk, hogy ilyen esetekben mi a teendő: először is, amint észleltük a problémát, zárjuk el a főcsapot! Azonban jobb, ha nem próbáljuk megtalálni, hogy honnan ered a kiáramló víz. Egyrészt, mert lehetséges, hogy jóval arrébb van a probléma forrása, mint ahol mi azt észleljük, másrészt így a biztosító által fizetett kártérítést is bukhatjuk! Jobb, ha kihívjuk a vízszerelőket azonnal és az általuk adott számlát a biztosító is elfogadja.