Modern művészetek és modern, elektromos vízmelegítők

Van valami a művészetben, amitől egyszerűen jól érzed magad. Akár egy festményt, akár egy szobrot, akár egy installációt nézel – jó érzés szép dolgokkal körülvenni magad. Ha pedig a művészet szerelmese vagy, nincs is annál jobb, mint amikor a környékbeli múzeumokban és galériákban a világ legtehetségesebb művészeinek legújabb alkotásait láthatod. De mi a helyzet a modern művészettel? Mindannyian tudjuk, hogy ellentmondásos és akár nehezen érthető is lehet, de ne hagyd, hogy ez távol tartson attól, hogy magad is megtapasztald, milyen is a modern művészet.

A modern művészet a 19. század és a 20. század eleje között keletkezett művészet tág fogalma. A modern művészek elutasították a hagyományos stílusokat, és gyakran olyan műveket hoztak létre, amelyekre nagy hatással voltak az Európán kívüli kultúrák, valamint a legújabb tudományos eredmények. A modern művészet fejlődésére igencsak hatottak az olyan új technológiák is, mint a fényképezés, a film és az ipari formatervezés; ez vezetett ahhoz, hogy számos művészeti mozgalom innovatív módon használta ezeket az eszközöket.

A modern művészet egy furcsa, csodálatos dolog. De hogyan fogadható be ez a művészeti irányzat? Bemehetünk egy múzeumba, amely tele van festményekkel, szobrokkal és egyéb, nos, modern művészetnek számító dolgokkal, és igazából nem tudhatjuk biztosan, mit nézünk. Talán egy csomó vonal a falon, amelyek úgy néznek ki, mintha valaki túl sok kávét ivott volna. Vagy éppen néhány szikla, amelyek úgy vannak egymásra rakva, hogy egy arc vonalai rajzolódnak ki belőlük. Talán csak néhány festékfoltot láthatunk a vásznon. De aztán eltöltünk egy kis időt ezekkel a dolgokkal, és valami elkezd történni: kezd értelmet nyerni. Rájöhetünk arra, hogy jelentés rejlik mögöttük – hogy valami fontosat közvetítenek a művész számára, aki létrehozta őket, vagy akár csak azoknak, akik látják őket. Ez az érzés teszi a modern művészetet olyan fenomenálissá: arra ösztönöz, hogy másképp gondolkodjunk a dolgokról. Segít meglátni a szépséget olyan helyeken, ahol korábban talán nem is gondoltuk volna, hogy létezik szépség.

A háztartásomban is szeretem a modern megoldásokat – például a korszerű fűtésrendszert. A múltkor találtam egy weboldalt, a futesrendszerek.hu-t, ahol nagyon érdekes dolgokat olvastam – többek között az elektromos vízmelegítők témájában, ami már régóta izgatta a fantáziámat.

Az elektromos vízmelegítők az egyik legnépszerűbb háztartási készüléktípusnak számítanak. Megfizethető, kényelmes és megbízható forrást jelentenek a meleg víz előállítására otthonunkban. Általában a fürdőszobában vagy a konyhában meleg vizet előállító, falra szerelhető készülékek tartoznak az elektromos vízmelegítők közé. Bár a bojlerek ugyanazt a funkciót látják el, mégis különböznek az elektromos vízmelegítőktől: az előbbieket úgy tervezték, hogy a kapacitásuknak megfelelő mennyiségű melegített víz állandó tárolására szolgálnak. Bár létezik olyan elektromos vízmelegítő, amely úgy működik, mint egy kis bojler, van egy másik típusú elektromos vízmelegítő is. A tárolós vízmelegítő hasonló a klasszikus bojlerhez, azzal a különbséggel, hogy általában a készülék kisebb. Egyik előnye, hogy alacsony a telepítési költsége, mivel sem külön engedélyt, sem gázvezetéket vagy kéményrendszer kialakítását nem igényli. Emellett a tárolós vízmelegítő kényelmes és abszolút biztonságos megoldás, és mivel kifejezetten pontosan működik, ezért túl sok karbantartást sem igényel.

Az utóbbi években az elektromos átfolyós vízmelegítők használata széles körben elterjedt, kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek. Az ilyen készülékeket más néven még átfolyós melegvíz-rendszereknek vagy elektromos átfolyós vízmelegítőknek is szokták hívni. Az e típusú berendezések abban különböznek a tárolós vízmelegítőktől, hogy a rendszerben átfolyó vízmennyiséget melegítik fel, pont annyit, amire szükség van, azaz nem tartanak készenlétben meleg vizet. Így sok szempontból praktikus, ugyanis nincs tárolás miatti energiaveszteség, illetve nincs felesleges hőleadás sem. Ezen felül ráadásul kifejezetten kevés helyet foglal egy tárolórendszerhez képest, és ráadásul sokkal költséghatékonyabb megoldás. Üzembe helyezése is könnyű: nincs szükség bonyolult engedélyezési eljárásokra. Működésének legfontosabb feltétele az adott épület elektromos hálózatának műszaki kifogástalansága.

Az elektromos vízmelegítők tehát kifejezetten ajánlatosak, akár tárolósról, akár az átfolyós változatról beszélünk. Amikor a futesrendszerek.hu oldaláról elsajátítottam ezt a sok új tudást az elektromos vízmelegítőkkel kapcsolatban, eldöntöttem, hogy belevágok a házfelújításba a segítségükkel. Nagyon örültem, hogy ehhez mondhatni, mindent megtaláltam egy helyen. Ezért is szerettem volna ebben a bejegyzésben megemlíteni ezeket az infokat és magát az oldalt is megemlíteni, mert szerintem másoknak is hasznos lehet. Nem csak az elektromos vízmelegítőkről lehet itt olvasni, hanem a hőszivattyúkról, a napelemekről vagy például az infrafűtésről.

Amikor eldöntöttem, hogy legalább egy árajánlatot szeretnék tőlük kérni, akkor első dolgom volt, hogy a weboldal alján található ajánlatkérő űrlapot hívtam segítségül. Kell-e ennél kényelmesebb és praktikusabb, hogy csak kitöltök egy online felületet az adataimmal, és később megkeresnek a részletes tudnivalókkal?! Tehát mondom is, hogy működik ez a bizonyos űrlap. Az Árajánlatkérés feliratot kell keresni, ami alatt egyből a Fűtendő terület rubrika következik, ahol négyzetméterben tudjuk megadni az adatot. Ezt követi a belmagasság – hiszen a fűtés tervezésénél közel sem mindegy, hogy egy galériázható belmagasságról, vagy alacsonyabban található plafonról beszélünk. Ezt követi a fűtendő helyiségek számának megadása, illetve ezek leírása, bemutatása, majd a személyes adatok. A kitöltés után nincs is más dolgunk, mint várni az árajánlatot. Az is egy megválaszolandó kérdés az űrlapon, hogy érdeklődünk-e a napelemes rendszerek iránt (esetleg ha ki van már építve otthonunkban, azt is tudjuk jelezni a rubrikában). Ugyanis a napelemes megoldás számos további előnyt kínál otthonunk energiatakarékosságára vonatkozóan – így egy elektromos fűtési rendszerrel kombinálva akár hosszú évtizedekre bebiztosíthatjuk otthonunkban az igényeinkre szabott és hosszabb távon igencsak megtérülő energiatermelést. Hiszen az elektromos fűtési rendszerek egyik gyakori kritikája az áramfogyasztásuk. Egy alaposan megtervezett napelemes rendszerrel pedig kiválthatóak a korábbi áramköltségek, ugyanis a fogyasztó magának tudja megtermeli a háztartásának szükséges árammennyiséget. A napelem rendszereknek három fajtája van, mégpedig a szigetüzemű, a hálózatra visszatápláló, valamint a hibrid. Így ha a biztonságra mész, és a napelemes rendszer ellenére ugyanúgy szeretnél kapcsolatban maradni az áramszolgáltatóval – például egy kétirányú mérőóra segítségével -, akkor vagy a hálózatra visszatápláló, vagy a hibrid rendszer lesz számodra a lehető legideálisabb megoldás. A weboldalon mindegyik lehetséges opciót részletesen bemutatják nekünk, olvasóknak, szóval érdemes ezt a menüpontot is meglátogatni.

Tehát ahogy már többször említettem is, mind az elektromos vízmelegítők, mind a napelemes rendszerek számos olyan előnnyel járnak, amely hosszútávon is biztosítja az otthonunk, életterünk komfortját számunkra – mindezt pedig gazdaságosan és környezetbarát módon. Ha korábban kétséged volt afelől, hogy ez egy számodra is elérhető dolog, nincs okod tovább kétkedni! A futesrendszerek.hu ugyanis elviszi otthonodba a legmodernebb fűtési megoldásokat. Én csak ajánlani tudom, hogy ellátogass a honlapra, és ha kedvet kapsz a fűtés korszerűsítéséhez, keresd őket bizalommal!