Autógumi egy művész járművére is kell

Egy művész élete nem könnyű, bármilyen formáját is választja a művészetnek. Legyen akár szobrász, keramikus, szövő, vagy festő, mint például én, sajnos az érvényesülés se rövid, se hosszú távon nem könnyű. Rengeteg tanulást, gyakorlást igényel, mire olyan szintre eljutsz, hogy komolyan vegyenek, és ráadásul nem is mindig van munka. Nagyon ritka, hogy valakit már a pályafutása elején felkapnak, óriási szerencse kell hozzá. Másoknak évtizedeken keresztül kell próbálkozniuk, és a siker még úgy sem garantált. Sokan vagyunk, akik mellette kénytelenek vagyunk mellékállásban dolgozni, és mindemellett egyetlen munkát sem utasíthatunk vissza, amivel megkeresnek. Azonban amikor odáig jut a dolog, hogy végre összejön egy új kiállításra való anyag, akkor jön el az igazi boldogság. Csakhogy olyan apróságokon is elcsúszhat a dolog, mint például egy autógumi. Vagy nem is egy, hanem inkább négy, ha az egész garnitúra régi.

Hosszú évekig dolgoztam a saját ötleteimen, munkáimon, mire összejött annyi publikálatlan képem, hogy az megtöltsön egy kisebb kiállítást. Életem egyik nagy napja volt, amikor sikerült hosszas levelezés és telefonálás után megegyeznem egy budapesti galériával arról, hogy helyszínt biztosítanak és megrendezik, meghirdetik a kiállításomat. Szavakba sem igen önthettem volna az örömömet és lelkesedésemet. A dátum is megvolt, nekem csak annyi volt a dolgom az egésszel, hogy időben el kellett juttatnom a kiállítandó képeket hozzájuk, és velük közreműködve segíteni a berendezésben. Eddig minden jól is ment, csak egyvalamibe nem gondoltam bele: a téli időjárás elég szeszélyes tud lenni, nekem pedig már évek óta nyári gumi volt az autómon. Nemigen volt szükségem arra, hogy kicseréljem, alig-alig mentem valahova, akkor is rövidebb távra. De most arra volt szükség, hogy autópályán menjek, ráadásul telepakolt raktérrel, és még a feleségem is velem akart jönni. Ha csak a saját életemet kockáztatom, az is elég baj, nem hogy még másét is! Szóval az időpont közeledtével egyre égetőbbé vált a probléma, én pedig egyre inkább csak halogattam az autógumi vásárlást.

Már csak két hét volt az indulásig, és ahogy annak naptár szerint történnie kellett, rosszra fordult az idő. Egyre gyakrabban volt köd, csúszóssá váltak az utak, és a levegő is csípős hidegre fordult. Én pedig nem tudtam, honnan szerezhetnék be egy garnitúra téli autógumit, mert nem voltam benne biztos, hogy belefér a költségeimbe. Az üzemanyaggal is számolnom kellett, plusz mint ahogy mondtam, elég szűkös büdzsével kell dolgoznom. Erről panaszkodtam egy sort egy kedves barátomnak is, akit még az egyetemen ismertem meg. Ő szobrász szakra járt, de azonnal megtaláltuk a közös hangot annak ellenére, hogy mennyire más az érdeklődési körünk. E-mailezni szoktunk, amikor a másiknak eszébe jut az egyik. Tanácsot is kérünk néha egymástól, hiszen nagyon hasonlóan gondolkodunk, és rendszerint jól is sül el a dolog. Most az autógumi ügyében fordultam hozzá, és nem kellett csalódnom! Mivel a szobrászat mellett ő nagy autómániás, nem is számítottam másra tőle.

Nem sokkal azután, hogy írtam neki, már meg is jött a válasz, amiben elmondott minden lusta, alkalmatlan balféknek (ahogy szokta), amiért nem tudok magam utánanézni az ilyesminek. De azért mellékelt egy linket, ami az ország egyik legjobb autógumi webáruházára mutatott. Legnagyobb meglepetésemre itt állandó akciók és kedvezmények vannak, és a téli gumi kategóriában is töredék annyiért kínálták az abroncsokat, mint máshol. Így egy garnitúra autógumi máris nem jelentett akkora megterhelést a kasszának, úgyhogy kiválasztottam egyet, és gyorsan meg is rendeltem. A kiszállítás gyönyörűen és zökkenőmentesen ment, tökéletesen időben megkaptam az abroncsokat, úgyhogy el tudtam ugrani velük és felrakatni. Így minden akadály elhárult, és már csak szépen össze kellett szedni, becsomagolni és felcímkézni a képeimet, és a nagy napon időben elindulni. Hihetetlen, hogy majdnem hagytam elcsúszni életem egyik nagy napját egy olyan nonszensz dolgon, mint néhány autógumi, de óriási szerencsém van, hogy ilyen talpraesett, felkészült barátom van, aki nem rest segíteni.