Egy művész társadalmi felelőssége

Nem tudom, hogy ki mit ért az alatt, hogy társadalmi felelősség, de én mindent, amivel jobbá tehetem az emberek életét. Akkor is, ha a jövőbeli emberekről van szó. Ezért próbálok minden lépésemre odafigyelni, tudatosan élni és nem szemetet hagyni magam után. A követőimet pedig mint erre biztatom.

Nemrég például befektettem egy napelem rendszerbe az otthonomban, ami egyben a műtermemként is szolgál. A napelem működése egy ember otthonában egyszerűbbé teszi az életet: olcsóbbá teszi, vagy szinte lenullázza a villanyszámlát, nincs romboló hatással a környezetre és egy jel az áramszolgáltató irányába: igény van a fenntartható forrásból származó áramra, a veszélyes és környezetszennyező erőművek helyett.

A napelem a nap sugarait alakítja át valahogyan egyenárammá. Én festő vagyok, nem fizikus, vagy kémikus vagy tudja a fene, hogy ki, akinek értenie kell ehhez, úgyhogy körülbelül ennyit értettem meg a működéséből. Szerencsére a cég weboldalán, akikkel együtt dolgoztam, nagyon érthetően le van írva minden, valamint a szakértők is tényleg szakértők, akit jól csinálják a dolgukat. Amit megértettem, az a következő: ez az egyenáram (egyenes irányba halad, vagy micsoda), amit a napelem készít, nem alkalmas arra, hogy a dugaszban használjam, de egy bizonyos napelem inverter nevű szerkezet ezt valahogyan átalakítja kétirányú árammá. Ennek a működése már nagyon magas volt, ezt meg sem próbáltam megérteni. Ez a kétirányú áram azonban már jó a háztartásban, rá tudom csatlakoztatni a telefontöltőmet, a kávégépet és mindent, amit úgy egyébként szokott egy normális ember (értem ez alatt, hogy nem gyártok ipari szinten semmit az otthonomban).

Szóval tervezgettük egy ideig, hogy hogy legyenek a dolgok, meg közben intézkedtem papírügyben, kell néhány engedély a dologhoz, én meg irtózóm a bürokráciától, de sikerült meglépnem az egészet. Aztán, amikor minden készen állt, akkor kijöttek a cégtől és egy nap alatt felszerelték a háztetőmre a napelemeket. Aztán még várnom kellett másfél hetet, amíg valaki kijött az áramszolgáltatótól és leellenőrizte a kétirányú órámat. Merthogy egy ilyet is felszeretlek nekem. Ez arra jó, hogy méri, hogy mennyi áramot fogyasztók a szolgáltatótól és mennyit adok vissza a hálózatba. Ez azért szuper, mert amikor épp nincs fogyasztásom, de szép idő van, akkor sem vesz kárba az áram, amikor pedig rossz idő van, nem süt a nap, tudom használni a szolgáltatótól kapott áramot. így lesz nulla körüli a villanyszámlám. Nekem is hasznom van belőle és a Földnek is.